Skal du til USA?: Da bør du sørge for at leien inkluderer såkalt ALI (additional liability insurance).

Husk dette når du leier bil i utlandet

Dersom du skal leie bil i utlandet er det flere ting du bør ha kontroll på før du reiser. Her får du en enkel oversikt over hva du bør huske på.

Aldersgrense

Selv om aldersgrensen for førerkort i Norge er 18 år, betyr ikke det nødvendigvis at utleieselskaper leier ut til så unge sjåfører. Ofte har de en grense på 21 eller 25 år, og de leier heller ikke ut til noen som ikke har hatt førerkortet i minst ett år. Det er fordi dette er en ekstra ulykkesutsatt gruppe.

Førerkort og sjåfører

Dersom du bare skal kjøre innenfor EU/EØS-området trenger du ikke mer enn ditt vanlige førerkort. Enkelte land, krever imidlertid internasjonalt førerkort, altså en oversettelse av førerkortet ditt. Dette får du for eksempel hos NAF, og her kan du også se en oversikt over hvilke land som krever internasjonalt førerkort. I noen land er det også anbefalt å ha internasjonalt førerkort, men ikke påkrevd. Er du usikker, sjekk oversikten på NAF.

Dersom flere skal kjøre bilen vil dette koste ekstra. Det er viktig å registrere alle sjåfører ettersom forsikringen ikke vil gjelde om en det skjer en ulykke og sjåføren ikke er registrert.

Pris og forsikring

Når du søker etter billeie på nett er det ikke alltid at hele prisen blir oppgitt, fordi utleiefirmaene ikke oppgir forsikringskostnader, men henviser til skranken der du skal hente bilen. Normalt er kaskoforsikring og ansvarsforsikring inkludert i leien, men egenandelen er ofte høy likevel. For å fjerne egenandelen tilbyr de en egenandelsforsikring, som mange utleiefirmaer tar en svært høy pris for. Få derfor spesifisert alle utleiebetingelsene på forhånd: ikke ta stilling til hvilke forsikringer du trenger når du står i skranken. Her vil det ofte være kø eller mange mennesker rundt deg som virker stressende, og kan føre til at du treffer dårlige beslutninger og takker ja til unødvendige forsikringer. Dette tjener mange utleiefirmaer på, så skaff deg heller den nødvendige informasjonen før du drar.

Du vil også kanskje få tilbud om ulykkesforsikring, men dette kan det hende du allerede er dekket av ved reiseforsikring. Det samme gjelder også ved eventuelt tyveri i bilen. Undersøk dermed på forhånd med forsikringsselskapet ditt hva du er allerede er dekket for, så slipper du å betale for noe du ikke trenger.

For å sørge for at du får den beste leieprisen, kan du bruke dette (link) skjemaet. Du vil enkelt få oversikten over de billigste alternativene der du skal leie, og slipper dermed å gjøre omfattende søk.

Hvem kontakter du ved et uhell?

Dersom du skulle bli utsatt for en ulykke, bør du vite hvem du skal kontakte. Sørg for å få vite om utleiefirmaet har et eget nødnummer ved skade eller motorstopp. Ta kontakt med utleier så fort som mulig når noe har skjedd, for å få veiledning om hvordan du går fram. De har som regel faste rutiner for håndtering av trafikkulykker og skader på bilen.

Pass alltid på å gå over bilen med en fra utleiefirmaet før du overtar bilen, og påpek feil eller mangler du ser. Ta også bilder for å være på den sikre siden. Dermed unngår du konflikt med utleier i etterkant om hvilke skader som har blitt påført når du kjørte, dersom noe skulle skje. Gå også over bilen med utleiefirmaet når du leverer bilen.

Kontrakt

Ikke skriv under på kontrakter der du ikke har forstått alt innholdet, og i hvert fall ikke kontrakter på språk du ikke kan.

Gebyrer

Vær obs på at det ofte blir svært dyrt å få fartsbøter eller parkeringsbøter med leiebilen, ettersom utleiefirmaet tar gebyrer for å ettersende deg disse. Har du påført deg slike ekstrakostnader bør du dermed gjøre opp når du leverer tilbake bilen.

Henting og levering

Som nevnt må du alltid gå over bilen ved henting og levering. Fyll opp tanken før du leverer den, hvis den skal leveres med full tank. Du kan få et heftig gebyr fra utleiefirmaet dersom du ikke gjør dette. Om du skal levere bilen et annet sted enn der du henter den, bør du sjekke om dette koster ekstra. Spesielt dyrt blir det ofte dersom du leverer bilen i et annet land.

Følg oss på Facebook

Følg oss gjerne på vår Facebookside.

Populære reisemål i Norge

Oslo

Bergen

Trondheim

Tromsø

Oslo Lufthavn Gardermoen

Stavanger

Populære reisemål i utlandet

USA

Alicante

Spania

Malaga

Gran Canaria

Italia

Island

Populære bilutleieselskap

Avis

Budget

Europcar

Hertz

Rent-a-Wreck

Sixt